Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Hackathon för ett klimatpositivt och hållbart Uppsala

Välkommen till en hel dag fylld med kreativ problemlösning. Tillsammans hittar vi nya lösningar för att göra de sydöstra stadsdelarna resurseffektiva, klimatpositiva, inkluderande, produktiva och livskraftiga.

Var med och bidra till framtidens Uppsala och utformning av framtida städer! Vi vill träffa dig som är en kreativ idéspruta med kunskap om stadens behov och produktion av el, värme, kyla, ånga, vatten, avlopp, gas, fiber, tele eller avfall. Målet är att hitta nya tekniska lösningar och samarbetsformer för teknisk försörjning av de planerade sydöstra stadsdelarna. Förslagen som kommer fram under hackathonet kommer ligga till grund för kommande systemval och upphandlingar.

På grund av det osäkra smittskyddsläget kring covid-19 planerar vi om upplägget för hackathon – se nedan.

Sista dag för anmälan var 24 mars.

Datum och tid

Digitalt startmöte tisdag 31 mars 10.00–12.00. Vi skickar ut länk till mötet tillsammans med bekräftelsen på din anmälan som du får efter att anmälningstiden gått ut 24 mars.

Digitalt hackathon onsdag 13 maj, 08.30–17.00. Se mer information om digitalt hackathon nedan.

Digitalt startmöte

Det digitala startmötet (videomöte) är startskott för arbetet. Lag, fall, och underlagsmaterial presenteras och det är fritt fram att förbereda er på alla sätt ni vill inför själva hackathon i maj.

Digitalt hackathon

På grund av rådande coronapandemi kommer hackathonet att hållas i digital form. Alla som deltar får separat information via mail där även länkar till mötet finns. 

Vi avslutar dagen med deltagarnas presentationer.

Lag med olika perspektiv och kompetenser

Vi kommer att bilda lag där olika perspektiv och kompetenser finns representerade i varje lag. Vid stort antal ansökningar till vårt Hackathon kommer vi att göra ett urval av deltagare som ger en god spridning av kompetenser och perspektiv.

Tre fall att arbeta med under dagen

Det finns tre fall att välja bland där det handlar om att lösa de tekniska systemen för exempelvis vatten, avlopp, värme, kyla, el, fiber, gas, tele, ånga och  avfall i de sydöstra stadsdelarna.

Allt vi kan inom boxen

Den lagstiftning vi har ger vissa förutsättningar för el, vatten och så vidare. Men det finns ändå mycket mer vi kan göra för vara mer effektiva och ta tillvara resurser och sluta kretsloppen inom ramen för dagens lagstiftning och avtal. Hur interagerar de tekniska systemen? Hur minimerar vi belastningen på jordens resurser eller var bidrar vi positivt? Minskar dricksvattenförbrukning? Kapar effekttopparna? Hur ser gränsytan mot övriga Uppsala ut? Vilket utbyte sker? Vilket beteende eller engagemang behövs från de boende? Hur uppnås det? Resultatet från detta fall kan nyttjas på redan existerande system, få nytta redan från imorgon och på en stor marknad.

Boxen utvidgas

Här gäller inte befintliga regelverk och affärsstrukturer, utan samfälligheten Kretsloppverket agerar inom ett testområde. Det äger och driftar ledningsnät med hubbar och multikulvertar och det är låg tröskel att ansluta sig till systemet både för att ge och ta. Vad blir bättre? Vilka hinder har man övervunnit genom detta upplägg och vad har man vunnit? Vilket beteende eller engagemang behövs från de boende? Hur uppnås det? Vad innehåller hubb och multikulvert? Vad behövs för att det ska vara enkelt att ansluta? Hur interagerar de tekniska systemen? Hur ser gränsytan mot övriga Uppsala ut? Vilka gör affärer här?

There is no Box

Du får själva skapa förutsättningarna. Hur ser teknik och affärer ut? Hur interagerar de tekniska systemen? Hur minimerar vi belastningen på jordens resurser eller var bidrar vi positivt? Hur ser gränsytan mot övriga Uppsala ut? Vilket utbyte sker? Vilka regelverk har ändrats eller satts på undantag? Vilka upphandlingar behövs, eller vad outsourcas? Vilka hinder har man övervunnit genom detta upplägg och vad har man vunnit? Vilket beteende eller engagemang behövs från de boende? Hur uppnås det?

Kontakt

Frågor om vårt hackathon besvaras av Michael Eriksson, strategisk samhällsplanerare, på
e-post: michael.eriksson@uppsala.se