Innehåll
-
I korthet
När is och snö har smält och vi bedömer att våren ser ut att stanna börjar vi sopa upp sanden som har lagts ut under vintern. Vi ansvarar för att sopa ihop och ta bort sand från allmän platsmark så som torg, gator och parker.
Grovsopning
Innan vi startar den stora sandupptagningen grovsopar vi för att få bort sand som till exempel samlats i högar längs gång- och cykelbanor. Vid all form av sopning binder vi först dammet med vatten för att minska risken för damm i luften.
Så prioriterar vi sandupptagningen
Under april och maj sopar vi upp all sand efter vintern. Arbetet kan försenas om det blir minusgrader eller större regnskurar som förhindrar arbetet.
Vi sopar upp sanden i den här ordningen:
- gång- och cykelvägar som sopsaltas och de centrala delarna av Uppsala tätort
- större gator, leder och bussgator, och gång- och cykelvägar som är högre prioriterade (huvudcykelnätet).
- övriga gång- och cykelvägar och villagator
- kommunala parkeringsplatser.
Prioritetsordningen innebär att lågt prioriterade ytor kan ha sand kvar en längre tid än högprioriterade ytor i samma område.
Se karta över prioriteringen av ytor för sandupptagningen
Gångbanor som kommunen ansvarar för
Kommunen ansvarar för att ta upp sanden på gångbanor som gränsar till kommunal fastighet och busshållplatser. Sådana gångbanor har samma prioritet som den gata de ansluter till.
-
Förbud att stanna och parkera
När vi arbetar med sandupptagningen får du varken parkera eller stanna. Vi sätter upp tillfälliga vägmärken så länge arbetet pågår.
I samband med sandsopningen genomför vi även andra gatuarbeten, som att rengöra rännstensbrunnens sandfång. Under tiden arbetet pågår står vägmärkena kvar och förbudet gäller fortfarande även om sandsopningen är klar. När vi tagit bort vägmärkena kan du använda parkeringen som vanligt igen.
-
Flytta din bil i tid
Vi sätter upp tillfälliga vägmärken när det är dags för sandupptagning på en gata. Det innebär att det då blir förbjudet att stanna och parkera där.
För de fordon som står parkerade på platsen kan Uppsala kommun efter tidigast 24 timmar utfärda en parkeringsanmärkning och flytta på fordonet. Du som fordonsägare får stå för kostnaden*. När de tillfälliga vägmärkena är borta kan du parkera som vanligt igen.
* Står din bil parkerad där det är parkeringsförbud får du en parkeringsanmärkning på 800 kronor. Om vi behöver flytta din bil tillkommer 781 kronor för flytten.
24-timmarsparkering är reglerat i Trafikförordningen kap 3, §49 och flyttkostnaden i Förordningen om flyttning av fordon i vissa fall.
-
Så går sandupptagningen till
I den här filmen kan du se hur det går till när vi tar upp sanden från gator och parkeringsplatser varje vår.
-
Fastighetsägarens ansvar för sandupptagning
Du som är fastighetsägare ansvarar för att ta upp sanden utanför din fastighet.
Läs mer om ditt ansvar som fastighetsägare för sandupptagning
-
Kontakt
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningenÖppettider reception Stationsgatan 12
Måndag–fredag 7.45–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.Telefon:Kontaktcenter 018-727 00 00Besöksadress:Stationsgatan 12Postadress:
Uppsala kommun
Stadsbyggnadsförvaltningen
753 75 Uppsala