Innehåll
-
Parkeringsplatser i Uppsala tätort
Ny avgiftstid och avgift för parkering på Sernanders väg i Flogsta
Från och med onsdag 7 juni 2023 ändrar vi avgiftstiden och avgiften för parkering på Sernanders väg i Flogsta. Den nya avgiften blir 5 kronor i timmen och avgift gäller 8–24.
Samtidigt tas parkeringsplatserna för rörelsehindrade bort på Sernanders väg.
Parkera i centrum
Parkeringskarta för Uppsala centrum (PDF, 3 MB)
Kartan visar parkeringsplatser och parkeringshus i Uppsala centrum. Det är också markerat var det finns parkeringsplatser för rörelsehindrade och bussar.
Du kan hämta eller beställa en tryckt version av parkeringskartan hos kommunens Kontaktcenter.
Digital parkeringskarta
I kartan du hittar på länken nedan kan du se var det finns parkering i Uppsala.
I kartan kan du klicka på symbolerna för olika typer av parkering och de ljusblå sträckorna för att se information om vilken avgift och vilka tider som gäller just där.
Se karta över parkeringar och parkeringsautomater i Uppsala
Parkera på boendeparkeringsplats
Alla får parkera på boendeparkeringar, men den som har boendeparkeringstillstånd får parkera på en sådan plats under längre tid och betala lägre avgift.
Läs om boendeparkering -
Parkera husvagn och motorcykel
Parkera husvagn
Du kan parkera din husvagn på vanliga parkeringsplatser. När vagnen är sammankopplad med bilen räknas det som ett ekipage och betalningen ska registreras på bilen. För en frånkopplad husvagn ska du betala egen avgift.
Parkera motorcykel
Du kan parkera din motorcykel på vanliga parkeringsplatser. Då gäller ordinarie parkeringsavgift. Det finns också några parkeringsplatser som är särskilt avsedda för motorcyklar. Dessa platser är avgiftsfria. Du hittar dem på
- S:t Persgatan mellan Dragarbrunnsgatan och Kungsgatan (5 platser)
- S:t Eriks torg (cirka 5 platser)
- Fyristorg (cirka 10 platser)
- Österplan i anslutning till S:t Persgatan (1 plats).
-
Parkeringsavgifter
Uppsala tätort är indelad i parkeringsområden. Avgiften är högst i de mest centrala delarna.
Avgifterna nedan gäller för parkering på kommunala parkeringsplatser. Andra priser kan gälla på privata parkeringar.
Vi inför successivt nya avgifter enligt nedan. De nya avgifterna är redan införda i område A, B och C. Införandet pågår i område D och E och fortsätter de kommande åren.
Håll koll på skyltningen. Andra regler kan gälla i vissa områden och du bör vara uppmärksam på vägmärken. Det är alltid vägmärket som gäller. Avgifterna gäller först när nya skyltar är på plats.Avgifter för parkering måndag–lördag 8.00–18.00.
Område Avgift de första två timmarna Avgift följande timmar A 20 kronor/timme 35 kronor/timme B 20 kronor/timme 20 kronor/timme C 15 kronor/timme 15 kronor/timme D 10 kronor/timme* 10 kronor/timme* E 5 kronor/timme* 5 kronor/timme* * Område D och E är nya parkeringsområden. I dessa områden inför vi parkeringsavgifter där vi bedömer att det finns behov av det.
Mellan 18.00 och 24.00 är parkeringsavgiften 5 kronor per timme i alla områden med parkeringsavgift. Avgiftsfritt 24.00–08.00.
Söndagar och helgdagar är parkering avgiftsfri i alla områden.
För övriga gator i tätorten varierar parkeringstiden och avgiften. Se skyltar på respektive gata.
-
Så betalar du din parkering
Du kan betala för din parkering med betalkort eller med din mobiltelefon. Det finns ingen möjlighet att betala med mynt i våra automater.
Betala med kort
Du kan betala din parkering med följande betalkort
- Visa
- MasterCard
- St1
- Volvokort
- Circle K
- Shell
- OKQ8
- Preem.
Betala med mobiltelefon
Du kan betala med din mobiltelefon eller online med våra betaltjänster från EasyPark och Parkster. När du betalar din parkering med hjälp av dessa tjänster ska du ange en femsiffrig områdeskod som finns angiven på parkeringsplatsen.
Kod för parkeringsområdena
Varje parkeringsområde har en femsiffrig kod som används för parkering via telefon. Det finns också andra koder för vissa platser, dessa finns angivna på informationstavlor i anslutning till parkeringarna.
Zon A - kod 18100
Zon B - kod 18200
Zon C - kod 18300
Zon D - kod 18400
Zon E - kod 18500Se områdeskoder i karta (klicka i kartan för att se vilken områdeskod som gäller just där du klickat.)
Läs om områdeskoder på uppsalaparkering.se
Läs mer om betalningsalternativ på uppsalaparkering.seKontakt vid frågor om betalning
Har du frågor om betalning kan du kontakta kommunens Kontaktcenter.
-
Parkeringsområden
Parkeringsområde A, B och C
Områden A, B och C innehåller parkeringar i Uppsalas innerstad.
Se större bild över område A, B och C
Parkeringsområde D och E
Område D och E är två nya parkeringsområden. Tidigare har de till största delen varit avgiftsfria, men successivt införs parkeringsavgifter där vi bedömer att det finns behov av det.
Område D begränsas i huvudsak av Tycho Hedens väg, Gamla Uppsalagatan, järnvägen, Tiundagatan, Krongatan, Stadsskogen, Kungsängsleden och Björkgatan.
Område E är Uppsalas tättbebyggda område utanför område D.
Se större bild över område D och E.
-
Parkeringsregler
De flesta parkeringsregler gäller i hela landet. Det finns också lokala regler för Uppsala kommun.
På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa om lokala trafikföreskrifter för alla kommuner i Sverige.
Svensk trafikföreskriftssamling STFS.I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Dessa bestämmelser skyltas inte med vägmärken utan du måste kunna dem ändå. Transportstyrelsen har samlat de viktigaste generella bestämmelserna om att stanna och parkera.
Läs generella bestämmelser om att stanna och parkera i Transportstyrelsens broschyr. -
Parkeringsförbudsområde
I Uppsala finns det flera parkeringsförbudsområden.
Inom ett parkeringsförbudsområde får du bara parkera på de sträckor där det finns vägmärken om tillåten parkering. Alla infarter till området har vägmärken som visar att det är ett parkeringsförbudsområde. Förbudet gäller tills du passerar ett vägmärke som visar att områdesförbud upphör.
Med ett parkeringsförbudsområde är det tydligt var du får parkera. När du parkerar på en anvisad parkering är det mindre risk för att du skymmer sikten eller utgör ett hinder för annan trafik. Tänk på att det alltid är du som parkerar ditt fordon som är ansvarig för att inte fara uppstår. Du ansvarar också för att ditt parkerade fordon inte hindrar eller stör andra.
Varför parkering är förbjuden på vissa sträckor
Kommunen utgår från flera saker för att avgöra var det ska vara tillåtet att parkera. Vi tar till exempel hänsyn till framkomlighet och trafiksäkerhet. Det kan innebära att väldigt smala gator får parkeringsförbud för att öka framkomligheten för utryckningsfordon, snöröjning och sophämtning. En annan aspekt som vi tar hänsyn till är cykelstråk och trafiksäkerhet för cyklister.
Det här är bedömningskriterierna vi använder för att avgöra om det ska vara tillåtet att parkera på en viss sträcka:
• Gatubredd
• Utfarter
• Cykelstråk
• Sikt (till exempel skarpa kurvor)
• Busstrafik
• Korsningar. -
Nya parkeringsavgifter och avgiftstider
Sedan 2017 pågår ett arbete med att införa nya parkeringsavgifter och avgiftstider i Uppsala. Två nya parkeringsområden (D och E) har också tillkommit.
Se nya parkeringsavgifterna för alla parkeringsområdenDe nya reglerna är införda i område A, B, C, samt i delar av område D och E.
- 2017 och 2018 införde vi nya parkeringsregler i Luthagen, Fålhagen och Höganäs.
- 2020 införde vi nya parkeringsregler i Löten, Gränby, Svartbäcken och Tuna backar.
Länsstyrelsen upphävde de parkeringsregler som infördes i Sala backe i oktober 2020 då frågan inte ansågs tillräckligt utredd. Vi åtgärdade det och införde parkeringsregleringar i Sala backe igen, från och med 1 december 2021. Södra Sala backe (Johannesbäck) berörs inte av dessa regleringar. - 17maj 2022 införde vi parkeringsavgift i Främre Boländerna.
Läs om parkeringsreglerna i Främre Boländerna.
Se avgifter för alla parkeringsområden
Varför kommunen inför nya regler
14 december 2016 fattade gatu- och samhällsmiljönämnden beslut om nya parkeringsregler i Uppsala.
Läs om beslutet i gatu- och samhällsmiljönämndens protokoll.De nya reglerna är ett steg på vägen mot att nå målen i kommunens parkeringspolicy från 2014.
De fem målen är att
- skapa en attraktivare stadsmiljö
- minska biltrafikens miljöpåverkan
- skapa en god sammanvägd tillgänglighet för alla trafikslag
- effektivisera markanvändningen
- bidra till en fortsatt stark handel i centrum.
Läs om beslutet att införa nya parkeringsavgifter och zoner.
-
Ny avgift och avgiftstid på Sernanders väg i Flogsta
Onsdag 7 juni 2023 höjs parkeringsavgiften till 5 kronor i timmen för parkering längs Sernanders väg i Flogsta. Avgiften kommer också att gälla under tiden 8–24, alla dagar utom röda dagar.
Vi gör denna förändring för att skapa bättre omsättning på parkeringsplatserna så att det blir lättare att hitta en ledig parkeringsplats.
Parkeringsplatserna för rörelsehindrade tas bort
Parkeringsplatserna för rörelsehindrade som finns längs Sernanders väg kommer samtidigt att tas bort. De ligger för långt ifrån naturliga målpunkter vilket betyder att den som har behov av att parkera på sådan plats ändå inte kan utnyttja dem.
-
Parkeringsavgift i Brillinge
1 februari 2023 inför vi parkeringsavgift i Brillinge. Avgiften ska göra det lättare för besökare i området att hitta en ledig parkeringsplats. Det ska också minska trängseln och förbättra framkomligheten för alla trafikslag. Läs om de nya parkeringsreglerna på länken nedan.
Det område som berörs av de nya parkeringsreglerna ser du på kartan nedan.
När de nya parkeringsreglerna införs sätter vi upp endast upp ett vägmärke vid infarten till området från Vaksalagatan. Vägmärket talar om vilka tider du behöver betala parkeringsavgift när du parkerar längs gatan i området. Se vägmärket här nedanför.
Här får du parkera
Du får parkera längs följande gator i området, så länge andra vägmärken inte ger annan information.
- Storkällsvägen
- Smedjevägen
- Brillingevägen
- Kvarnkullsvägen
Avgift och tider
Parkeringsavgiften är 5 kronor i timmen. Avgift ska betalas för gatuparkering 8–24, alla dagar utom röda dagar.
Betala via app eller sms
Det finns inga parkeringsautomater i området, utan du betalar din parkering via app eller via sms. Du kan läsa mer om hur du betalar via app eller sms på Uppsala Parkerings webbplats.
Information om betalning via app eller sms på uppsalaparkering.se
-
Kontakt
Läs om hur du bestrider en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift på Uppsala Parkerings webbplats .
Kontakta Kontaktcenter om du har frågor om parkering eller de nya parkeringsreglerna i Uppsala.
Kontakta KontaktcenterHör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.
Telefon:018-727 00 00E-post:uppsala.kommun@uppsala.seBesöksadress:Stadshuset, Stadshusgatan 2 i UppsalaPostadress:Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala