Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer tar med personer som bor på äldreboenden eller hemmaboenden, och personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar med passagerarsäte för två. Tillsammans gör de en kortare eller längre utflykt för att personerna ska få uppleva stad, park och natur. De får frisk luft, kan höra fågelsång och stannar kanske till vid ett café eller knyter nya kontakter längs vägen. Några kanske vill besöka barndomens kvarter och uppleva minnen. Ibland genomförs gruppcyklingar med flera cyklar.

Idén kommer från Danmark och Cykling utan ålder finns nu i mer än 40 länder och i omkring 15 svenska kommuner.

Uppsala vill bli bästa äldrevänliga kommunen och cykelstaden

Uppsala kommun har som målsättning att bli både Sveriges bästa kommun för äldre och bästa cykelstaden. Genom Cykling utan ålder vill vi att fler ska få möjlighet att cykla mer, oavsett ålder.

Läs mer om de kommunala äldreboendena på vardochomsorg.uppsala.se.

Föreningen Cykling utan ålder och Röda Korset i Uppsala

Den ideella föreningen Cykling utan ålder och Röda Korset driver cykelverksamheten i samverkan med kommunens äldreboenden men tar även ut äldre hemmaboende på cykelturer. Anhöriga till äldre kan också låna en cykel.

Det finns 10 cyklar i kommunen varav en är anpassad för rullstolsbundna passagerare. Västergården och Karl Johansgården i Svartbäcken delar på en cykel och Bernadotte i Gottsunda och Linné i Sävja samt Trygghetsboendet Orstenen äger var sin cykel. Cykling utan ålder och Röda Korset äger tillsammans sex cyklar som de lånar ut till olika boenden.

Föreningen ansvarar också för utbildning av frivilliga eller anhöriga som cyklar genom en introduktion på cirka 30 minuter. Under kursen tränar cyklisten på att hantera cykeln på ett säkert sätt både ur trafiksynpunkt och för passagerarnas komfort och trivsel under åkturen.

Är du intresserad av att bidra och hjälpa äldre eller personer med funktionsnedsättning ut på utflykt? Här kan du anmäla dig och boka in turer genom föreningens bokningssystem.

Anmäl dig som volontär på cyklingutanalder.se.

Cykelturerna främjar äldres hälsa

Studier visar att cykelturer kan ge många positiva effekter för äldre personer. Flera resultat visar till exempel att äldre som är ute på cykelturer äter och sover bättre, blir på bättre humör och i vissa fall att deras medicinering har minskat.

Läs mer om projektet på cyklingutanalder.se.

Kontakta äldreförvaltningen

Öppettider reception på Svartbäcksgatan 44
Måndag–torsdag 8.00–16.30 och fredag 8.00–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon (kommunens kontaktcenter):
018-727 00 00
Besöksadress:
Svartbäcksgatan 44 (här finns bland annat äldreförvaltningens biståndshandläggare)
Postadress:
Uppsala kommun, Äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

 • Uppsalaskolans idé vann Sveriges största hållbarhetssatsning för unga

  Ett samlat månadskort för buss, tåg, elcykel och elsparkcyklar. Den klimatsmarta idén från en gymnasieklass i Uppsala vann det nationella hållbarhetsinitiativet we_change som i år genomfördes helt digitalt.

 • Välj cykel framför kollektivtrafik

  På grund av den kraftiga ökningen av covid-19 i Uppsala län uppmanar vi alla som har möjlighet att välja cykeln framför kollektivtrafiken, för att minska smittspridningen. Läget är just nu allvarligt och det är viktigt att vi alla bidrar på olika sätt. Lämna plats åt de som verkligen behöver ta kollektivtrafiken och inte har möjlighet att cykla.

 • Gymnasieelevernas lösningar på hållbart resande

  Cykelkurser, biltrafiksförbud i city och satelitdriven spårvagn. Den 7 oktober fick ett hundratal gymnasieelever i Uppsala arbeta fram idéer kring hur vi kan resa mer hållbart i framtiden.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Hållbara resor med Resvana

  Att vara nyflyttad kan vara ett bra tillfälle att hitta en ny och mer hållbar resvana. För att du lättare ska hitta bra resealternativ arbetar Uppsala kommun med tjänsten Resvana tillsammans med företaget Nudgd.

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

 • Låt barnen styra — cykla mera

  Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

Så arbetar vi med cykel

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.