Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

I Uppsala vill vi göra det enkelt för dig som cyklar. Med 55 mil cykelbana är det enkelt och smidigt att ta sig fram. Ta hjälp av cykelkartan för att hitta rätt. Utmed cykelvägarna och vissa gator sitter också skyltar som visar riktning och ibland också avståndet till olika målpunkter som till exempel stadsdelar, skolor, Stora torget och Resecentrum. 

Digital cykelkarta

Den digitala kartan visar cykelvägarna i Uppsala tätort. Du kan zooma, panorera och söka efter platser. I verktyget finns teckenförklaring för att hitta till Uppsalas cykelparkeringar och cykelpumpar. Den ger även information om cykelbanan exempelvis går i tunnel, på cykelväg eller i körbana.

Se digital cykelkarta

Nedladdningsbar cykelkarta

Cykelkartan visar kommunala och statliga cykelbanor i Uppsala. På kartan kan du se:

  • snabbcykelleder
  • cykelbanor i huvudcykelnätet och övrigt/lokalt cykelnät
  • rekreationsleder
  • cykelpumpar.

Cykelkarta Uppsala A4-format (PDF, 4 MB)

Cykelkarta Uppsala A3-format (PDF, 4 MB)

Cykelkartan på papper

Cykelkartan finns också i fysisk form som stiliserad A3. Den finns tillgänglig hos Kontaktcenter i Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Snabbcykelleder

En snabbcykelled är en cykelväg där kommunen satsar extra mycket på att det ska vara smidigt och enkelt att ta sig fram. Det är inte hög hastighet som är det viktigaste utan ökad framkomlighet och bekvämlighet. 

Karta över snabbcykelleder

Det finns fem snabbcykelleder som är markerade med gula skyltar:

Valsätraleden – från Slädvägen i Valsätra till Hamnspången i stadsparken.
Karta över Valsätraleden

Flogstaleden – från Observatorieparken till Flogstavägens nordvästra ände.
Karta över Flogstaleden

Gamla Uppsalaleden – från Iduns väg i Gamla Uppsala till Österplan.
Karta över Gamla Uppsalaleden

Sävjaleden - från Nämndemansvägen i Sävja till centrala Uppsala. 
Karta över Sävjaleden

Snabbcykelled mellan Kvarntorget och Gränby sportfält samt Gränbystaden.
Läs om fördelarna med snabbcykelleder

Felanmäl cykelvägar

Uppsala kommun ansvarar för cykelvägar inom Uppsala och Storvreta tätort. Du kan hjälpa oss att hålla cykelvägarna säkra genom att anmäla hål och andra fel till vår felanmälan. Felanmäl om du upptäcker fel på någon av de cykelvägar som kommunen ansvarar för.

Gör en felanmälan 

Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Kontakta Uppsala kommun.

Telefon:
018-727 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2 i Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

  • Uppsala kommun fortsätter satsa på cykeln som transportmedel

    Förra året byggdes 6400 meter ny cykelväg i Uppsala kommun, vilket är den största satsningen på fyra år. Det visar kommunens cykelbokslut för 2023. Bokslutet är en sammanställning av de insatser kommunen gjort under året för att underlätta för Uppsalas cyklister.

Kampanjer
  • Cykling utan ålder

    Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

  • Låt barnen styra — cykla mera

    Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

  • Vintercyklisten

    Du behöver inte ställa in cykeln när det blir snö och kyla. Här hittar du tips och råd hur du kan hålla igång cyklingen hela vintern och må så mycket bättre. När du vintercyklar är du också med och bidrar till en bättre miljö i Uppsala.

Så arbetar vi med cykel

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Att cykla i Uppsala

    Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.