Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Buslätt att cykla rätt är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken. Arrangemanget ordnas vid olika tillfällen och på olika platser.

Förskolor kan boka tid i Relitahallen

Under våren 2021 kommer förskolor ha möjlighet att boka en tid i Relitahallen under två tillfällen. Där kan förskolebarnen testa banan och lära sig mer om trafikregler och att cykla i trafiken. Varje grupp (cirka 6 barn) cyklar i ungefär 10 minuter medan de andra ritar, fikar och lär sig mer om vägmärken.

Datum och tider för kommande tillfällen publiceras här när det närmar sig vår igen.

Så här går det till

Först har vi en genomgång av viktiga vägmärken. Därefter får barnen låna balanscyklar, 12-tumscyklar, sparkcyklar eller trehjulingar för att kunna ta sig runt en liten cykelbana. Banan är anpassad för barn i åldern 3–6 år. Självklart lånar vi även ut hjälmar.

Varje grupp (cirka 6 barn) cyklar i ungefär 10 minuter medan de andra fikar, ritar och lär sig mer om vägmärken. Alla barn får frukt och dricka. Aktiviteten avslutas med att alla deltagare får ett litet körkort där de själva får färglägga vilka vägmärken de lärt sig. Vi räknar med att hela aktiviteten tar cirka 30 minuter per grupp. 

Om du har frågor

Kontakta Emma Henning
Telefon: 018-727 45 86

Nyheter om cykel

 • Nytt samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen

  Under en digital ceremoni skrev idag kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), tillsammans med åtta andra kommunstyrelseordföranden under Klimatkontrakt 2030, ett samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen.

 • Säkrare passager över Lennakattens spår

  Cykelpassagerna över Lennakattens järnväg behöver göras om. Anledningen är bland annat att de inte är anpassade för lådcyklar och cyklar med cykelvagnar, vilket leder till köbildning och sämre säkerhet.

 • Årets vinnare av Cykelvänlig arbetsplats

  För att uppmuntra alla arbetsplatser som gör det lättare för medarbetare att cykla till jobbet och i tjänsten finns utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats. Årets vinnare är Energikontoret i Mälardalen tätt följt av Ramböll på andra plats. Båda har satt cykelfrågor främst och arbetat förebyggande för hälsa och miljö.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Hållbara resor med Resvana

  Att vara nyflyttad kan vara ett bra tillfälle att hitta en ny och mer hållbar resvana. För att du lättare ska hitta bra resealternativ arbetar Uppsala kommun med tjänsten Resvana tillsammans med företaget Nudgd.

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

 • Låt barnen styra — cykla mera

  Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

Så arbetar vi med cykel

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.