Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om du yrkesmässigt ska erbjuda så kallad hygienisk behandling till allmänheten, kan du behöva anmäla det till miljöförvaltningen. Även om din verksamhet inte är anmälningspliktig, gör miljöförvaltningen tillsyn. Läs om yrkesmässig hygienisk verksamhet på socialstyrelsen.se

Anmäl om det finns risk för blodsmitta eller annan smitta

Du ska göra en anmälan om du i din behandling innebär risk för blodsmitta eller annan smitta. Det kan vara fallet om du använder redskap som kan penetrera huden eller som kan medföra risk för annan smitta. Andra typer av smittor som kan uppstå vid yrkesmässiga hygieniska behandlingar är till exempel hudinfektioner.

Exempel på anmälningspliktig verksamhet:

  • akupunktur
  • fotvård
  • kroppsmodifiering (implantat under huden, ärrbildning, brännmärkning och kluven tunga).
  • piercing
  • tatuering
  • håltagning
  • barberare (rakkniv mot huden)
  • Nagelvård (användning av stickande/skärande verktyg, exempelvis credohyvel eller nagelbandsklippare)

Ändringar från 1 juli 2021

Från den 1 juli 2021 är det förbjudet att utan anmälan driva eller arrangera verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skalpeller, akupunkturnålar, piercingsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg. Redan befintliga verksamheter hade fram till den 1 september 2021 på sig att inkomma med anmälan till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Är du osäker på om din behandling är anmälningspliktig eller inte, skicka ändå in en anmälan så gör vi en bedömning. Om vi bedömer att du inte är anmälningspliktig kommer vi avsluta din anmälan och du kommer inte behöva betala någon avgift.

Anmäl i tid

Anmäl senast 6 veckor innan verksamheten startar. Det är viktigt att du anmäler, eftersom du annars kan få betala en miljösanktionsavgift.

Anmäl via e-tjänst

Anmäl av ny verksamhet eller meddela förändringar i befintlig 

Anmäl via blankett

Anmäl hygienisk verksamhet (PDF, 246 KB)

Egenkontroll av verksamheten

Du ska själv kontrollera att din verksamhet uppfyller myndigheternas krav. Det kallas egenkontroll och görs för att minska skaderisker och miljöpåverkan. Kraven på egenkontroll anpassas till varje verksamhet.

Läs miljöförvaltningens informationsblad om egenkontroll

Avgift för tillsyn av din verksamhet

Miljöförvaltningen gör regelbunden tillsyn för att kontrollera din verksamhet. För det betalar du en avgift. Tillsynen gäller också verksamheter som exempelvis massage och hårvård, trots att de inte är anmälningspliktiga. Läs om avgifter för hälsoskyddstillsyn enligt miljöbalken.

Kontakta miljöförvaltningen

Telefon:
018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
Postadress:
Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

  • Tillsyn bidrar till långsiktigt hållbara företag

    Miljöförvaltningens uppdrag är att främja en hållbar utveckling, och att både vi och kommande generationer ska ha en hälsosam och god livsmiljö. Det innebär många möten med Uppsalaföretagen och tillsyn av såväl tatueringsställen som avloppsanläggningar.

Så arbetar vi med tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.