Anmäl eller avanmäl försäljning av elektroniska cigaretter

Från och med 1 juli 2017 har Sverige fått en ny lagstiftning för försäljning av elektroniska cigaretter (e-cigaretter) och påfyllningsbehållare.

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan.

Anmäl eller avanmäl försäljning av e-cigaretter via blankett (PDF, 35 KB)

Om du redan säljer tobak eller folköl behöver du inte kryssa i det.

Program för egenkontroll

Vid försäljning av e-cigaretter är du skyldig att kontrollera försäljningen, och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll. Där ska det bland annat framgå hur du kontrollerar  åldersgränser och märkning av produkterna. Skicka in programmet för egenkontroll tillsammans med din ansökan.

Vad det kostar

Själva anmälan kostar inget. Det kan tillkomma en årlig tillsynsavgift, men det har Uppsala kommun inte tagit ett beslut om än.

Regler för försäljning av e-cigaretter

För att få sälja e-cigaretter måste du

  • vara säker på att personen som köper e-cigaretter eller påfyllningsbehållare är minst 18 år. 
  • ha en tydlig skylt med information om åldersgränsen, helst vid kassan.
  • kontrollera att e-cigaretterna eller påfyllningsbehållare som du säljer i din butik är märkta på rätt sätt. Förpackningarna måste vara märkta med svensk hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration. 

Lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare på finns i sin helhet på www.riksdagen.se.

Kommunen och polisen kontrollerar butikerna där produkterna säljs. 

Om du bryter mot reglerna kan du få förbud för att sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare. Vid allvarliga brister kan du också få böter eller fängelse. 

Kontakta tillståndsenheten

Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00, måndag–fredag 7.45–17.00
Besöksadress: Ulls väg 28

Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in och begära ut handlingar från miljöförvaltningen är välkommen till Kommuninformation på Stationsgatan 12.

Postadress: Uppsala kommun, miljöförvaltningen – tillståndsenheten, 753 75 Uppsala