Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Här berättar vi om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:93) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

 2. Det här gäller från 12 januari 2022

  Detta gäller från och med 12 januari. För att förhindra att spridning av covid-19 är du som driver en restaurang eller annat serveringsställe är skyldig att:

  • Se till att sällskap kan hålla ett avstånd om minst en meter åt sidan samt framåt och bakåt från andra sällskap. Det gäller både inomhus och utomhus.
  • Se till att det är högst 8 personer i ett och samma sällskap. Om det är fler än 8 personer i ett sällskap måste du dela upp det i mindre sällskap med högst 8 deltagare i varje.
  • Se till att gästerna inte äter och dricker på ditt serveringsställe mellan klockan 23.00 och klockan 05.00. Du får dock sälja mat och dryck för avhämtning och måste se till att besökarna kan hålla minst 1 meters avstånd till varandra.
  • Informera dina gäster om hur de kan undvika smittspridning.
  • Se till att gästerna har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller att det finns handdesinfektion som de kan använda.
  • Bara servera mat eller dryck inomhus till gäster som sitter ner vid ett bord, en bardisk eller liknande. Gästerna får dock hämta mat och dryck vid en disk, en buffé eller liknande, om det kan ske utan att trängsel uppstår och att det är minst 1 meter från gäster som sitter ner för att sedan gå tillbaka till sitt bord.
  • Se till att gästerna sitter ner om du anordnar konserter, idrottsevenemang och liknande verksamheter på ditt serveringsställe inomhus. Dans är inte tillåten.
  • Se till att din personal får lämplig information om hygienåtgärder för att förhindra smitta.
  • Hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och från smittskyddsläkaren i länet.
  • Följa upp de smittskyddsåtgärder som du har vidtagit.

  För att undvika att trängsel uppstår kan du till exempel vidta följande åtgärder:

  • Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället.
  • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme.
  • Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra.
  • Använda alternativa lösningar till köer såsom system med nummerlappar.

  Mer information

  Folkhälsomyndighetens vägledning med frågor och svar för restauranger och krogar

  Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om smittskyddsåtgärder mot sjukdomen covid-19 (HSLF-FS 2021:87)

  Information till gäster – affisch för utskrift

  Här finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp för att påminna dina gäster och kunder om att hålla avstånd för att begränsa smittspridningen.

  Affischen är framtagen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare.

  Ladda ner affischen (PDF, 129 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

 3. Rapportera trängsel

  Om du upptäcker trängsel på matställen som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljöförvaltningen.

  Om vi upptäcker brister gör vi återbesök för att följa upp om verksamheten har vidtagit åtgärder och om åtgärderna är tillräckliga.

  Här kan du lämna tips om trängsel på serveringsställen

 4. Kontakta miljöförvaltningen
  Telefon:
  018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
  Postadress:
  Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Feskarn gillar förvaltningens bemötande

  Andra delar av Uppsala kommun har en del att lära av miljöförvaltningen när det gäller företagsbemötande. En samarbetskultur gynnar alla. Det menar Michael Prising som driver Feskarn i Saluhallen och Gottsunda Centrum.