Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar många verksamheter i kommunen. Kommunen arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska spridningen av viruset på till exempel restauranger och andra serveringar. Det är viktigt att var och en bidrar till att gäster kan hålla avstånd till varandra.

 2. Regler för restauranger, kaféer och andra serveringar

  Sedan den 18 december 2020 gäller Folkhälsomyndighetens nya och mer strikta föreskrifter om åtgärder för att minska smittspridning och trängsel på serveringsställen. Sedan 1 mars 2021 har reglerna skärpts ytterligare.

  Skälet till reglerna för serveringsställen är att besökare vistas på en begränsad yta under en längre tid, vilket ökar risken för spridning av covid-19.

  Du som ansvarar för ett serveringsställe är skyldig att se till att reglerna följs. De två första punkterna nedan är nya och gäller till den 2 maj.

  • Mat och dryck får inte serveras till gäster mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Avhämtning av mat och dryck får dock ske under förutsättning att besökarna kan hålla minst en meters avstånd till varandra.
  • Varje sällskap får bara bestå av en person istället för fyra om serveringsstället utgör en del av en handelsplats till exempel butik, köpcentrum, varuhus eller galleria och inte enbart kan nås via en egen entré. Om serveringsställets entré delas med en handelsplats entré så gäller alltså bestämmelsen: endast en person per sällskap.
   Bestämmelsen gäller inte om serveringsstället håller sina entréer mot handelsplatsen stängda och endast har öppet utifrån.
   Mindre barn och andra personer som är i behov av stöd är undantagna från kravet: endast en person per sällskap.
  • På serveringsställen med egen entré får högst fyra personer i ett sällskap sitta tillsammans. Om en grupp som besöker serveringsstället uppgår till fler än fyra besökare ska gruppen delas upp i sällskap med högst fyra besökare i varje.
  • Trängsel får inte uppstå i lokalen eller tillhörande utrymmen. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.
  • Det ska finnas rutiner för hur smittspridning bland gäster kan förhindras. Personalen ska känna till rutinerna.
  • Gäster ska kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller ha tillgång till handdesinfektion.
  • Gästerna får bara äta och dricka sittandes vid bord. Om det inte uppstår trängsel kan gäster även sitta och äta vid bardisken.
  • Besökare ska få information om hur smittspridning kan förhindras. Informationen bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig. Informationen bör vara väl synlig och informera om vikten av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid bord eller en bardisk och att man bör stanna hemma om man är sjuk.
  • Det ska vara minst en meter åt alla håll mellan sällskap. Det innebär att avståndet en meter även gäller rygg mot rygg.
  • Även om avskiljare används, till exempel plexiglaskivor, ska avståndet vara minst en meter mellan sällskapen. Men avskiljare kan ändå vara bra komplement.
  • Besökare får själva beställa och hämta mat och dryck vid en disk eller en buffé, om det kan ske utan trängsel och med minst en meters avstånd till andra besökare.
  • Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

  Serveringar som omfattas av reglerna

  Reglerna gäller för restauranger, kaféer, barer, nattklubbar och andra serveringsställen och tillhörande områden utomhus, till exempel uteserveringar och entréer som serveringsstället äger eller disponerar över. Även glasskiosker och gatukök med bord och stolar som är avsedda för gäster omfattas och även exempelvis bowling, casinon och bangolf som har servering kopplat till aktiviteterna.

  Åtgärder som kan förhindra trängsel

  Lokaler och tillhörande områden ska vara utformade så att trängsel kan undvikas och gästerna ska kunna hålla avstånd till varandra. Exempel på åtgärder som du kan vidta:

  • Placera möbler och annan inredning så att framkomligheten på serveringsstället är god.
  • Placera bord och stolar så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Detta avstånd gäller även rygg mot rygg. Det kan innebära att bord, stolar och annan inredning behöver tas bort eller stängas av. Alternativt kan gästerna hänvisas till vartannat bord.
  • Begränsa antalet gäster som har tillträde till ditt serveringsställe.
  • Organisera eventuella köer så att trängseln minskar, exempelvis genom ett system med kölappar.
  • Placera markeringar på golvet för att hjälpa gästerna att hålla avstånd i kön till buffén, toaletten och till betalningen.

  Kommunen utför tillsyn och kan kräva åtgärder

  När kommunen gör tillsynsbesök är utgångspunkten att serveringsstället frivilligt ska vidta åtgärder för att förhindra trängsel. Eftersom antalet gäster varierar kan tillsyn göras vid olika tidpunkter på dagen, både under veckodagar och helger.

  Om serveringsstället inte vidtar tillräckliga åtgärder efter att ha fått chans att rätta sig kan kommunen besluta om föreläggande eller förbud. Beslutet kan till exempel handla om att

  • minska antalet bord och stolar
  • ta bort inredning så att gäster kan röra sig fritt
  • begränsa öppettider
  • begränsa antalet gäster som får vistas på serveringen samtidigt.

  I en situation med omfattande trängsel kan kommunen besluta om omedelbart förbud för att minska smittspridning.

  Information till gäster – affisch för utskrift

  Här finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp för att påminna dina gäster och kunder om att hålla avstånd för att begränsa smittspridningen.

  Affischen är framtagen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare.

  Ladda ner affischen (PDF, 129 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Hjälp och råd

  Miljöförvaltningen i kommunen vill hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna. Miljöförvaltningen kan också tipsa om var man kan hitta mer information.

  Informationsblad: Skärpta regler för serveringsställen (PDF, 182 KB)

  Läs om regler samt frågor och svar för restauranger och krogar på Folkhälsomyndighetens webbplats.

  Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. (HSLF-FS 2020:37).

  På Livsmedelsverkets webbplats kan du få svar på många frågor gällande livsmedel och covid-19 .

  Visitas rekommendationer och råd mot smittspridning på restauranger

 3. Kontakta miljöförvaltningen

  För att handlägga ärenden som kräver underskrifter behöver vi vara på kontoret. På grund av gällande restriktioner minimerar vi antalet personer som är på plats samtidigt och därför kan viss väntetid på ärendena uppstå. Vi beklagar detta och hoppas på din förståelse. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

  Telefon:
  018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
  Besöksadress:

  Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter på Stationsgatan 12, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post.

  Postadress:
  Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Uppsala city-appen

  Ska du besöka Uppsala city under julhandeln? Nu finns det en ny app för mobiltelefoner som hjälper dig att göra det säkrare.

 • Parkera för en krona i city

  Från och med lördag 21 november kan du parkera för en krona i Uppsalas stadskärna. Det är en del av kommunens paket för att stötta det lokala näringslivet och för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

 • Distansvärdar och sänkt parkeringsavgift

  Uppsala kommun inför flera nya åtgärder för att mildra effekterna av coronarestriktionerna för det lokala näringslivet. Bland annat införs distansvärdar och avgiftsfri korttidsparkering i centrala Uppsala.

Se fler nyheter