Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar många verksamheter i kommunen. Kommunen arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska spridningen av viruset på till exempel restauranger och andra serveringar. Det är viktigt att var och en bidrar till att gäster kan hålla avstånd till varandra.

 2. Regler för restauranger, kaféer och andra serveringar

  Den 1 juli 2021 ändrades Folkhälsomyndighetens föreskrifter om åtgärder för att minska smittspridning och trängsel på serveringsställen. Reglerna gäller till 30 september 2021 såvida inte Folkhälsomyndigheten beslutar om annat.

  Skälet till reglerna för serveringsställen är att besökare vistas på en begränsad yta under en längre tid, vilket ökar risken för spridning av covid-19.

  Du som ansvarar för ett serveringsställe är skyldig att se till att reglerna följs.

  • Trängsel får inte uppstå i lokalen eller tillhörande utrymmen.
   Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd, åt alla håll till andra sällskap. Det innebär att avståndet en meter även gäller rygg mot rygg när gästerna sitter. Detta gäller såväl inomhus som utomhus.
   Även om avskiljare används, till exempel plexiglasskivor, ska avståndet vara minst en meter mellan sällskapen. Men avskiljare kan ändå vara bra komplement.
  • Gästerna får bara äta och dricka sittandes vid bord. Om det inte uppstår trängsel kan gäster även sitta och äta vid bardisken.
  • Inomhus får högst åtta personer i ett sällskap sitta tillsammans. Om en grupp som besöker serveringsstället är fler än åtta personer ska gruppen delas upp i sällskap med högst åtta besökare i varje.
   - En byggnad med väggar och tak bör ses som inomhus.
   - En byggnad som är konstruerad så, att det är möjligt att öppna upp en vägg bör också ses som en inomhusmiljö.
    -En byggnad utan tak eller med tak men utan väggar bör kunna ses som utomhus. 
  • När konserter, idrottsevenemang och liknande verksamheter anordnas på eller invid ett serveringsställe ska verksamheten organiseras så att besökare sitter ned.
  • Besökare får själva beställa och hämta mat och dryck vid en disk eller en buffé, om det kan ske utan trängsel och med minst en meters avstånd till andra besökare
  • Det ska finnas rutiner för hur smittspridning bland gäster kan förhindras. Personalen ska känna till rutinerna.
  • Gäster ska kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller ha tillgång till handdesinfektion.
  • Besökare ska få information om hur smittspridning kan förhindras. Informationen bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig. Informationen bör vara väl synlig och informera om vikten av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid bord eller en bardisk och att man bör stanna hemma om man är sjuk.

  Serveringar som omfattas av reglerna

  Reglerna gäller för restauranger, kaféer, barer, nattklubbar och andra serveringsställen och tillhörande områden utomhus, till exempel uteserveringar och entréer som serveringsstället äger eller disponerar över. Även glasskiosker och gatukök med bord och stolar som är avsedda för gäster omfattas och även exempelvis bowling, casinon och bangolf som har servering kopplat till aktiviteterna.

  Åtgärder som kan förhindra trängsel

  Lokaler och tillhörande områden ska vara utformade så att trängsel kan undvikas och gästerna ska kunna hålla avstånd till varandra. Exempel på åtgärder som du kan vidta:

  • Placera möbler och annan inredning så att framkomligheten på serveringsstället är god.
  • Placera bord och stolar så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Detta avstånd gäller även rygg mot rygg. Det kan innebära att bord, stolar och annan inredning behöver tas bort eller stängas av. Alternativt kan gästerna hänvisas till vartannat bord.
  • Begränsa antalet gäster som har tillträde till ditt serveringsställe.
  • Organisera eventuella köer så att trängseln minskar, exempelvis genom ett system med kölappar.
  • Placera markeringar på golvet för att hjälpa gästerna att hålla avstånd i kön till buffén, toaletten och till betalningen.

  Kommunen utför tillsyn och kan kräva åtgärder

  När kommunen gör tillsynsbesök är utgångspunkten att serveringsstället frivilligt ska vidta åtgärder för att förhindra trängsel. Eftersom antalet gäster varierar kan tillsyn göras vid olika tidpunkter på dygnet, både under veckodagar och helger.

  Om serveringsstället inte vidtar tillräckliga åtgärder efter att ha fått chans att rätta sig kan kommunen besluta om föreläggande eller förbud. Beslutet kan till exempel handla om att

  • minska antalet bord och stolar
  • ta bort inredning så att gäster kan röra sig fritt
  • begränsa öppettider
  • begränsa antalet gäster som får vistas på serveringen samtidigt.

  I en situation med omfattande trängsel kan kommunen besluta om omedelbart förbud för att minska smittspridning.

  Information till gäster – affisch för utskrift

  Här finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp för att påminna dina gäster och kunder om att hålla avstånd för att begränsa smittspridningen.

  Affischen är framtagen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare.

  Ladda ner affischen (PDF, 129 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Hjälp och råd

  Miljöförvaltningen i kommunen vill hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna. Miljöförvaltningen kan också tipsa om var man kan hitta mer information.

  Informationsblad_Ändrade regler_1 juli.pdf (PDF, 180 KB)

  Läs om regler samt frågor och svar för restauranger och krogar på Folkhälsomyndighetens webbplats.

  Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. (HSLF-FS 2020:37).

  På Livsmedelsverkets webbplats kan du få svar på frågor gällande livsmedel och covid-19 .

  Visitas rekommendationer och råd mot smittspridning på restauranger

 3. Kontakta miljöförvaltningen

  För att handlägga ärenden som kräver underskrifter behöver vi vara på kontoret. På grund av gällande restriktioner minimerar vi antalet personer som är på plats samtidigt och därför kan viss väntetid på ärendena uppstå. Vi beklagar detta och hoppas på din förståelse. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

  Telefon:
  018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
  Besöksadress:

  Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter på Stationsgatan 12, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post.

  Postadress:
  Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Uppsalaföretaget föder upp syrsor för avel

  Hussyrsor är hett efterfrågade både till djurfoder och sedan förra året även som livsmedel i Sverige. Men många syrsor bär på det fruktade densoviruset som orsakar hög dödlighet i många bestånd. Det SLU-baserade företaget Sciins har lyckats få fram unika stora avelssyrsor som är garanterat virusfria. För det har de båda forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren tilldelats årets Bona Postulata-pris.

 • Lågt betyg för Uppsalas företagsklimat

  Kommunens insatser för att förbättra företagsklimatet i Uppsala, har ännu inte gett önskat resultat, enligt det lokala näringslivet. Det framgår av Svenskt Näringsliv årliga enkät om företagsklimatet i Sveriges kommuner, som presenterades 25 maj. Företagarnas betyg på bland annat kommunens service och bemötande, dialog och information till företag stiger, men som helhet sjunker det.

 • Ytterligare stöd till Uppsalas företag

  Covidpandemin har inneburit att många företag i Uppsala har en svår ekonomisk situation, inte minst inom restaurangbranschen. Därför har kommunstyrelsen idag beslutat om flera ytterligare insatser för att mildra pandemins påverkan på näringslivet i Uppsala.

Se fler nyheter