Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar många verksamheter i kommunen. Kommunen arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska spridningen av viruset på till exempel restauranger och andra serveringar. Det är viktigt att var och en bidrar till att gäster kan hålla avstånd till varandra.

 2. Nya regler för restauranger, kaféer och andra serveringar

  Sedan 1 juli 2020 gäller en ny lag för serveringar. Den ska göra tillsynen effektiv och minska spridningen av covid-19. Kommunen har ansvaret för tillsyn av trängsel på restauranger, kaféer och andra serveringar. Kommunen har också rätt att tillfälligt stänga en verksamhet. Lagen gäller till och med 31 december 2020.

  Skälet till den nya lagen är att gäster på serveringsställen vistas på en begränsad yta under en längre tid, vilket ökar risken för spridning av covid-19.

  Nu finns även tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som säger att det på restauranger, barer och kaféer bör vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap.

  Serveringar som omfattas av de nya reglerna

  Lagen gäller för serveringsställen och tillhörande områden utomhus, till exempel uteserveringar. Reglerna gäller också glasskiosker och gatukök med bord och stolar som är avsedda för gäster och även för exempelvis boule, bangolf, casinon och nattklubbar som har servering kopplat till aktiviteterna. Entréer till serveringsstället omfattas också, men bara om serveringsstället äger eller på annat sätt disponerar över entréområdet.

  Serveringsställets ansvar

  Den som driver ett serveringsställen ska ha rutiner för hur smittspridning bland gäster kan förhindras. Gäster får bara äta och dricka sittande vid ett bord. Om det är möjligt utan att det uppstår trängsel kan gäster även sitta och äta vid bardisken. Dina gäster kan också ta med maten för avhämtning.

  Lokaler och tillhörande områden ska vara utformade så att trängsel kan undvikas och gästerna ska kunna hålla avstånd till varandra. Serveringsstället kan till exempel göra följande:

  • Placera möbler och annan inredning så att framkomligheten på serveringsstället är god.
  • Placera bord och stolar så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Detta avstånd gäller även rygg mot rygg. Det kan innebära att bord, stolar och annan inredning behöver tas bort. Alternativt kan gästerna hänvisas till vartannat bord.
  • Begränsa antalet gäster som har tillträde till ett serveringsställe.
  • Organisera eventuella köer inne på serveringsstället så att trängseln minskar, exempelvis genom ett system med kölappar.
  • Placera markeringar på golvet för att hjälpa gästerna att hålla avstånd i kön till buffén, toaletten och till betalningen.

  Informera gäster och personal

  I lokalen ska det finnas information om hur dina gäster kan minska smittspridningen (se informationsblad du kan skriva ut och använda längre ned på sidan). 

  Din personal ska också ha kännedom om hur smittspridningen kan minskas.

  Möjliggör god handhygien

  På serveringsstället ska gäster kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller ha tillgång till handdesinfektion.

  Gästernas ansvar

  Serveringsstället ska göra det möjligt för olika sällskap att hålla minst en meters avstånd till varandra. Om gästerna i ett sällskap väljer att sitta nära varandra runt ett bord trots att det finns plats att hålla avståndet är det gästernas ansvar.

  Kommunen utför tillsyn och kan kräva åtgärder

  När kommunen gör tillsynsbesök är utgångspunkten att serveringsstället frivilligt ska vidta åtgärder för att förhindra trängsel. Tillsyn görs vid olika tidpunkter på dagen, både under veckodagar och helger eftersom antalet gäster kan variera.

  Om serveringsstället inte vidtar tillräckliga åtgärder efter att ha fått chans att rätta sig kan kommunen besluta om föreläggande eller förbud. Beslutet kan till exempel handla om att

  • minska antalet bord och stolar
  • ta bort att inredning så att gäster fritt kan röra sig
  • begränsa öppettider
  • begränsa antalet gäster som får vistas på serveringen samtidigt.

  I en situation med omfattande trängsel kan kommunen besluta om omedelbart förbud för att minska smittspridning.

  Information till gäster – affisch för utskrift

  Här finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp för att påminna dina gäster och kunder om att hålla avstånd för att begränsa smittspridningen.

  Affischen är framtagen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare.

  Ladda ner afficshen (PDF, 129 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Hjälp och råd

  Miljöförvaltningen i kommunen vill hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna. Miljöförvaltningen kan också tipsa om var man kan hitta mer information.

  Informationsblad: Nya regler för minskad smittspridning

  På Livsmedelsverkets webbplats kan du få svar på många frågor gällande livsmedel och covid-19 .

  Visitas rekommendationer och råd mot smittspridning på restauranger

  Läs mer om regler för restauranger och krogar på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

  Här kan du läsa Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen i sin helhet

 3. Råd till butiker

 4. Kontakta miljöförvaltningen

  Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter på Stationsgatan 12, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post.

  Telefon:
  018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
  Postadress:
  Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Nya regler för restauranger, kaféer och andra serveringar

  Uppsala kommun fortsätter att kontrollera trängsel på serveringsställen under sommaren. Nu finns riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som ställer krav på restauranger, barer och kaféer. Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd mellan olika sällskap.

 • Utökat tillsynsansvar på serveringsställen

  Den första juli tar Uppsala kommun över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer. Om ett serveringsställe inte följer reglerna kan kommunen exempelvis begränsa öppettider eller stänga delar av serveringar.

 • Information till dig som driver livsmedelsverksamhet

  Från och med onsdag 25 mars tillåts endast bordsservering på landets restauranger, barer och kaféer. De nya restriktionerna har införts för att minska smittspridningen. Det är inte tillåtet att stå vid baren och bord i lokalen ska placeras så glest att smitta försvåras.

Se fler nyheter