Innehåll
-
Stöd till näringslivet
Många företag och organisationer i Uppsala är hårt utsatta för följderna av coronapandemin. För att mildra effekterna för drabbade individer, företag och föreningar har kommunen beslutat om ett brett åtgärdspaket och stöd för en återstart när pandemirestriktionerna släpps.
Stödåtgärder
Uppsala kommun stöttar Uppsalas företag, handel och föreningsliv på flera sätt, bland annat:
Aktuella stöd
För att underlätta för den utsatta restaurangbranschen efterskänker Uppsala kommun restaurangernas avgifter för tillsyn enligt alkohollagen under 2021. Förslag till kommunfullmäktige finns om motsvarande sänkning för 2022.
Fakturor från kommunen (inklusive hyror) har nu 90 dagars kredittid istället för 30 dagar (gäller från och med 20 mars 2020). Ta kontakt med din hyresvärd för mer samtal och information.
I samråd med Polismyndigheten och Uppsala city gör kommunen det enklare att få tillfälligt tillstånd för försäljning i anslutning till verksamhetslokalen. Det blir även enklare att få utökad markupplåtelse för butiker och restauranger. Ingen upplåtelseavgift tas ut på mark för butiker och restauranger till och med 2022.
Krav på viss årsomsättning samt rating 3 i den kreditupplysningstjänst som kommunen använder tas bort i kommande upphandlingar. I vissa upphandlingar, exempelvis entreprenader och boenden krävs särskild bedömning som måste göras av kommunledningskontoret och de verksamheter som beställer upphandlingarna.
Vi svarar på naringsliv@uppsala.se alla vardagar 08.00-17.00.
Plan för återstart av det lokala näringslivet tas fram. Bland annat avsätter vi 500 000 kronor för aktiviteter och kulturarrangemang som kan hållas så snart lokala restriktioner hävts, för att locka besökare tillbaka till Uppsalas stadskärna.
Uppsala Citysamverkan och Uppsala Convention Bureau får ökat stöd för inkomstbortfall eftersom flera av deras medlemsföretag inte har möjlighet att betala medlemsavgift till följd av coronapandemin.
Nyföretagarcentrum, Connect och Drivhuset får ytterligare stöd för rådgivning och information kring nyföretagande. De har märkt av ett ökat intresse bland arbetslösa att starta eget företag, särskilt bland utrikes födda och unga. Med ett ökat stöd kan de erbjuda fler affärsrådgivare och mentorer, utökade digitala kampanjer och digital rådgivning samt får möjlighet att ta in mer tolktjänster.
Kommunstyrelsen uppmuntrar samtliga förvaltningar och bolag i kommunkoncernen att i sina kontakter med näringslivet anstränga sig för att underlätta för näringslivet och ha en positiv tolkning till förmån för näringslivet avseende regler och rutiner fastställda av Uppsala kommun.
Vi arbetar efter principen att om möjligt skjuta upp tillsynsbesök för att istället prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden.
Tidigare stöd
Istället för att vänta in förfallodatum har vi betalat kommunens leverantörer direkt efter slutattest och eventuellt kontrollsteg. Efter 31 december 2021 gäller normala betalningsrutiner.
När saker som kommunen arrangerar ställs in har vi så långt det går, minskat konsekvenserna för våra bokade leverantörer.
Fakturor från kommunen (inklusive hyror) har haft 90 dagars kredittid istället för 30 dagar under 2020 och 2021.
Från och med 1 januari 2022 gäller normala betalningsrutiner.
Ta kontakt med ekonomisupport om du behöver längre tid än 90 dagar på dig att betala fakturan. Vid frågor om betalvillkor avseende kommunens fakturahantering, kontakta ekonomisupport@uppsala.se, eller telefon 018-726 00 60 (måndag-fredag 9-12 samt måndagar 13-15).
För att hjälpa besökare att hålla distans i cityhandeln införde kommunen cityvärdar under en begränsad tid. Uppsala Citysamverkan fick ett extra verksamhetsstöd för att finansiera verksamheten med cityvärdar.
-
Frågor och svar
Här samlar vi frågor och svar för sig som är företagare och berörs av den pågående pandemin.
Kommunens första åtgärdspaket innehåller 13 punkter för att stötta Uppsalas företag, handel och föreningsliv.
Läs åtgärdspaketet (PDF, 73 KB)
Du kan bland annat höra av dig till Företagsakuten digitalt och få svar 8.00-17.00 varje vardag, via näringslivsavdelningen i Uppsala kommun: naringsliv@uppsala.se.
Kommunen förlänger kredittiden till 90 dagar för alla fordringar till privata företag och föreningar. Förlängningen gäller fakturor från och med den 20 mars.
Fakturor som ställts ut före den 20 mars 2020 med kortare kredittid än 90 dagar kan förlängas efter kontakt med ekonomisupport.Vid utgången av 90-dagarsperioden finns möjlighet till vidare anstånd – kontakta ekonomisupport. Beslut kan komma att fattas om generell förlängning, följ utvecklingen här på uppsala.se.
Äldre fakturor som vid beslutet 20 mars 2020 redan förfallit till betalning och därför överlämnats till inkasso i enlighet med kommunens normala rutiner för kund och krav omfattas inte av förlängd kredittid eller i övrigt ändrade villkor.
Vid frågor om betalvillkor avseende kommunens fakturahantering, kontakta ekonomisupport@uppsala.se, eller telefon 018-726 00 60 (måndag-fredag 9.00-12.00 samt måndagar 13.00-15.00).
Den förlängda kredittiden för företag och föreningar omfattar alla fordringar och kredittiden har därför förlängts till 90 dagar.
Kommunen kommer inte att fakturera vid avbokningar som är sena på grund av coronaviruset tills vidare.
Kommunen ska, i den ansträngda situation som många företag befinner sig i, arbeta efter principen att skjuta upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga och prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden. Detta arbete innefattar dialog med företag om pågående tillstånds- och tillsynsärenden. Tidsfrister i tillståndsärenden ska förlängas där så är möjligt.
Tillsynen har en viktig samhällsfunktion även i kristider för att trygga människors hälsa, en trygg och säker livsmedelshantering och minska risken för skador på miljön. En bedömning görs därför i varje enskilt fall om tillsynen är nödvändig under rådande läge eller om den ska genomföras senare.
Kontakta miljöförvaltningen om du har frågor om livsmedelskontroll, serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd eller kommunala lantmäterimyndigheten. Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00. E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se
Tillsynskostnader förlivsmedelskontroll har redan debiterats för tillsyn 2020. Om du har betalningssvårigheter, kontakta ekonomisupport@uppsala.se.
Tillsynskostnader för alkohol kommer debiteras tidigast efter sommaren.
I samråd med Polismyndigheten och Uppsala city gör kommunen det enklare att få tillfälligt tillstånd för försäljning i anslutning till verksamhetslokalen. Det blir även enklare att få utökad markupplåtelse för butiker och restauranger.
Ingen upplåtelseavgift tas ut på mark för butiker och restauranger till och med 2022.
Du som är arbetsgivare eller uppdragsgivare ska bedöma om din verksamhet, eller delar av den, är samhällsviktig om förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet stänger. Du ska ta reda på vilka medarbetare som i så fall behövs för att er samhällsviktiga verksamhet ska fungera, och planera för det.
Ta också reda på vilka av dessa medarbetare som är vårdnadshavare och som kan behöva omsorg. Meddela vårdnadshavarna att du kommer att behöva dem i verksamheten, även när förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet stänger.
Du ska inte anmäla att verksamheten är samhällsviktig till din huvudman (kommunal eller enskild). Men du behöver vara beredd på att styrka detta om en huvudman önskar intyg för en vårdnadshavare.
Läs Föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet
-
Aktuella länkar för dig som är företagare
-
Kontakt
Kommunledningskontorets avdelning näringsliv och destination svarar på mejl till naringsliv@uppsala.se och nås via telefon 018-727 00 00 (kommunens kontaktcenter), vardagar 8.00-17.00.
Kontaktuppgifter till tjänstepersoner på avdelningen näringsliv och destination.
För frågor om evenemang och besöksmål, kontakta Destination Uppsala på info@destinationuppsala.se.
Om du har betalningssvårigheter eller andra frågor om fakturering till och från kommunen, kontakta kommunens ekonomisupport ekonomisupport@uppsala.se.