Ledigt jobb

Miljösamordnare

Diarienr:
GSN-2018-1850
Arbetsplats:
Planenhet Röd
Förvaltning:
Stadsbyggnadsförvaltningen
Publicerad:
2018-07-27
Sista ansökningsdag: 2018-08-26

Arbetsplatsbeskrivning

Uppsala växer snabbt och har höga ambitioner när det gäller stadsutvecklingen! Uppsala är för femte året i rad den bästa stadskommunen att bo i enligt tidningen Fokus och Världsnaturfonden gav i år utnämningen Årets klimatstad till Uppsala! Uppsala har även ett ambitiöst landsbygdprogram och ambitionen är att bli Sveriges bästa landsbygdskommun.

Nu söker vi en miljösamordnare till en nybildad enhet på stadsbyggnadsförvaltningen. Den nya enheten har till uppgift att bistå med expertkompetens inom miljöområdet i planeringsprocessens olika delar samt ansvara för framtagandet av förvaltningens detaljplaneprogram. På enheten är vi 13 medarbetare; landskapsarkitekter/arkitekter, samhällsplanerare och ämnesexperter inom miljö, natur och ekologi, vatten och kulturmiljö.

Stadsbyggnadsförvaltningen består av cirka 600 medarbetare som arbetar i gränsöverskridande processer där du som miljösamordnare har ett väl utvecklat samarbete med bland annat den strategiska avdelningen och enheterna för detaljplanering och mark- och exploatering. Vi sitter i moderna lokaler med stadens bästa pendlarläge på Stationsgatan 12 i Uppsala, precis intill centralstationen.

Vi erbjuder dig ett arbete med stor variation och många spännande projekt där du får möjlighet att påverka och bidra till Uppsalas positiva utveckling!
 
Läs gärna mer om oss här!

Arbetsuppgifter

Som miljösamordnare ansvarar du för att leda och driva projekt inom ramen för enhetens uppdrag inom miljöområdet. Du kommer också bistå med expertkompetens i projekt som drivs av andra enheter. Exempel på konkreta arbetsuppgifter som kommer att ligga på ditt bord är:

  • ta fram handlingsplaner och åtgärdsprogram inom specifika miljöområden utifrån kommunövergripande mål och riktlinjer
  • bistå med expertstöd vad gäller planeringsförutsättningar och hantering av miljöfrågor i planprogram och detaljplaner
  • beställa och leda konsulter med utredningsuppdrag inom miljöområdet
  • sprida kunskap på förvaltningen inom miljöområdet
  • ta fram hållbarhetsprogram, hållbarhetsbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar
Hållbarhetsprogram, miljökonsekvensbeskrivningar och hållbarhetsbedömningar är viktiga verktyg för att definiera mål, mäta men också styra miljöarbetet i våra stadsutvecklingsprojekt och här finns stor potential att driva utvecklingen inom enheten och i förvaltningen i stort.

Inom vattenområdet har kommunen tagit stora kliv framåt under det senaste året för att säkerställa det långsiktiga grundvattenskyddet i en av Sveriges viktigaste grundvattenförekomster. Riktlinjer för hantering av grundvattnet har tagits fram för den snabbt växande staden och som miljösamordnare kommer du att ha ett stort ansvar för att driva detta arbete framåt. Det innebär bland annat att omsätta riktlinjerna i förslag till konkreta åtgärder i områden med hög sårbarhet och som står inför utveckling.

Miljösamordnaren jobbar tajt med andra enheter inom stadsbyggnadsförvaltningen men även andra förvaltningar, kommunala bolag och myndigheter. En viktig uppgift är att skapa förståelse för miljöfrågorna och en samsyn, både internt och externt och framför allt med politiken, för att bidra till framgång i utvecklingen mot den hållbara staden. Som miljösamordnare kommer du också att bidra till enhetens gemensamma kompetensutveckling inom miljö- och hållbarhetsfrågor.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har högskoleutbildning inom miljöområdet eller har annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för tjänsten. Du har flera års erfarenhet av arbete inom miljöområdet och vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete med vattenfrågor. 

Det är meriterande om du har erfarenhet av att jobba med miljöfrågor i den kommunala planeringsprocessen. Har du också erfarenhet av att vara beställare gentemot externa konsulter gällande uppdragsformulering, kravställanden och tydlighet i krav på leveranser är också det meriterande. Vi ser även att du har kunskap om olika lagrum med fokus på miljöfrågorna, däribland miljöbalken (MB) och plan- och bygglagen (PBL).

Som person tar du ansvar och driver ditt arbete framåt för att nå resultat och är bra på att strukturera, planera och prioritera ditt arbete. Du är strategisk, tänker övergripande och kan se de långsiktiga konsekvenserna av dina beslut och kommer ofta med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du är vidare en kommunikativ person som har lätt för att göra det komplexa begripligt för olika målgrupper inom och utanför förvaltningen och är duktig på att uttrycka dig väl i skrift.
 
Du har också en god samarbetsförmåga och bidrar till att skapa en väl fungerande grupp/effektivt team med gemensamma mål och ambitioner.

Upplysningar

Har du frågor om tjänsten kontakta:
Enhetschef Pernilla Hessling, 018-727 46 87

Har du frågor rörande rekryteringsprocessen kontakta HR-specialist Johan Marklund 018-727 46 45

Facklig företrädare:
Sampo Hinnemo, SACO 018-727 40 58

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd.
Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidare Omfattning: 100% Tillträde: Enligt överenskommelse Lönebeskrivning: Enligt överenskommelse

Information

Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan inom Uppsala kommun.

När du söker jobb hos oss vill vi att du gör detta online. Klicka på knappen nedan ”Sök jobbet”.

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Sök jobbet Tillbaka till Sök lediga jobb