Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Ledigt jobb

Verksamhetsområdeschefer grundskola

Diarienr:
UBN-2021-02591
Arbetsplats:
Utbildningsförvaltníngen, grundskola
Förvaltning:
Utbildningsförvaltningen
Publicerad:
Sista ansökningsdag:

Är du en modig och tydlig chef som trivs med att leda ledare?
Drivs du av att engagera, utveckla och skapa resultat tillsammans med andra? Då kan tjänsten som verksamhetsområdeschef vara rätt för dig.

Uppsala är en starkt växande stad. I takt med att vi blir fler ökar även behovet av grundskolor och grundsärskolor inom kommunen. Vi behöver organisera oss på ett bra sätt både för att klara att växa och för att kunna erbjuda en bra arbetsmiljö och för att vara en attraktiv arbetsgivare. Under läsåret har en genomlysning av grundskolans organisation skett med målet att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för rektorer och grundskoleledning att bedriva en likvärdig skola där elever lyckas och utmanas i sitt lärande. Genomlysningen har lett fram till en organisationsförändring där vi går från att ha haft fyra geografiskt indelade skolområden till att skapa fem verksamhetsområden som främjar ett verksamhetsspecifikt utvecklingsarbete och ett nära ledarskap. Organisationsförändringen gäller fr om 1 oktober 2021 och innebär att vi nu söker två verksamhetsområdeschefer. Tjänsterna innefattar verksamhetsansvar för årskurs F-9 respektive 6-9.

Avdelning grundskola är en del av utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun som organiserar för förskola, grundskola och gymnasieskola under utbildningsnämnden. Alla i förvaltningen arbetar i ett 0-20 årsperspektiv och utgör en av Sveriges största utbildningsförvaltningar. Avdelning grundskola har ca 3900 anställda och en omslutning på 2,6 miljarder kronor.

Vi söker dig som kan bidra till vår utveckling med erfarenhet och glädje, välkommen med din ansökan!

Ditt uppdrag

I rollen som verksamhetsområdeschef har du ett samlat ledningsansvar för verksamhetsområdet innefattande verksamhet, personal (rektorer), ekonomi samt arbetsmiljö. Du har ett övergripande ansvar för ökad likvärdighet. Du leder och styr verksamheten mot uppsatta mål och ansvarar för att den har ändamålsenliga processer som är väl förankrade hos rektorer så att verksamheten bedrivs resurseffektivt och med hög kvalitet. Du ansvarar för att omsätta övergripande planer, mål och strategier på ett systematiskt sätt för att utveckla verksamheten. Genom ditt ledarskap bidrar du till att motivera medarbetare till utveckling för att uppnå verksamhetens mål för att öka måluppfyllelsen hos eleverna.

Tillsammans med matrisstödet inom HR och ekonomi leder du flera team av rektorer för att skapa förutsättningar för kollegialt lärande, delaktighet inom teamen samt stöttar rektorer utifrån deras individuella behov.

I arbetet ingår även att samverka med andra avdelningar i förvaltningen och på så sätt bidra till helheten. Du ingår i grundskolans ledningsgrupp och rapporterar till chef kommunal grundskola. Tillsammans med fyra andra verksamhetsområdeschefer arbetar du med ständiga förbättringar, utvecklar innovativa arbetssätt och säkerställer likvärdiga förutsättningar för arbetet utifrån perspektiven kvalité, ekonomi och attraktiv arbetsgivare. Avdelning grundskola har som utvecklingsområden att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet och har länge arbetat med tillgängliga lärmiljöer. Inom förvaltningen finns också en strategi för likvärdighet.

Som chef i Uppsala kommun har du stöd från kommunledningskontorets stab när det gäller bland annat ekonomi, HR, kommunikation, arbetsmiljö/rehabilitering och IT. Vi erbjuder löpande kompetensutveckling för att utveckla ett långsiktigt, hållbart och kvalitetssäkrat ledarskap.

Din bakgrund

Vi söker dig som har högskoleexamen inom det pedagogiska området som arbetsgivaren bedömer är relevant för den verksamhet tjänsten avser. Du har genomgått rektorsutbildning eller relevant ledarskapsutbildning. Tjänsten ställer krav på flerårig erfarenhet som skolledare från den skolform som arbetsgivaren bedömer är relevant för respektive tjänst, samt erfarenhet av att leda chefer.   
Vidare förväntar vi oss att du har erfarenhet av att driva skolutveckling och förändringsarbete samt att du är kunnig och uppdaterad kring styrning inom utbildningssektorn. Du har en hög förmåga att se hela grundskolans uppdrag utifrån från de statliga styrdokumenten, det kommunala uppdraget och grundskolan som en del av Uppsala kommun och region Uppsala.

Följande är meriterande för tjänsten: erfarenhet av arbete hos flera huvudmän eller andra skolformer, erfarenhet av att bereda politiska ärenden till nämnd eller motsvarande samt erfarenhet av skolformsövergripande utvecklingsuppdrag.
Du har goda kunskaper i svenska, både tal och skrift samt är van att använda relevanta system och digitala verktyg.

För att trivas och lyckas i tjänsten som verksamhetsområdeschef behöver du ha ett öppet sinne, vara nyfiken och kommunikativ och bygga ditt ledarskap utifrån tillit och relationer. Mod, dialog, samspel och öppenhet är viktiga nyckelord i ledarskapet som vi eftersträvar.
Vi söker en engagerad, tydlig och trygg ledare som brinner för ledarskap och att göra skillnad. Du är van vid att arbeta strategiskt och resultatinriktat utifrån ett helhetsperspektiv.

Upplysningar

Har du frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen, kontakta: Erik Ojala, chef kommunal grundskola, 018-727 27 97,  Iréne Lavesson, HR-specialist, 018-727 12 91

Fackliga företrädare: Lärarförbundet skolledare: Anders Ekegärd 018-727 00 91 Sveriges Skolledarförbund: Johanna Wallin 018-727 63 21 

I din ansökan ska du ange medborgarskap. Om du inte är medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz måste du också kunna styrka att du har ett giltigt arbetstillstånd eller är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Anställning kan ske först efter kontroll av arbetstillstånd, vilket krävs enligt utlänningsförordningen.

Om vår organisation

Välkommen till utbildningsförvaltningen. Vi erbjuder förskola, grundskola och gymnasieskola för barn och ungdomar mellan 0 och 19 år. Tillsammans jobbar vi mot målet att alla elever ska nå bästa möjliga kunskapsresultat.

Mer information om vår organisation hittar du på uppsala.se

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidare Omfattning: 100 % Tillträde: enligt överenskommelse Lönebeskrivning: enligt överenskommelse

Information

Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan inom Uppsala kommun.

När du söker jobb hos oss vill vi att du gör detta online. Klicka på knappen nedan ”Sök jobbet”.

Du som söker jobb och har skyddade personuppgifter ska ringa det telefonnummer som finns angivet ovan vid "Har du frågor gällande rekryteringsprocessen/registrering av din ansökan" så kommer du bli guidad vidare för en säker ansökningsprocess. Du ska inte ansöka genom att klicka på "Sök jobbet".

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Sök jobbet