Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Extratjänster är en arbetsmarknadsanställning som syftar till att långtidsarbetslösa och nyanlända ska få arbete och en stärkt position på arbetsmarknaden.

Att ha en uppgift och vara en del av ett sammanhang har stor betydelse för självkänslan. Det är även det mest effektiva sättet att komma in i samhället. Som ett led i arbetet med integration och inkludering satsar Uppsala kommun på extratjänster under 2021. Satsningen görs i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Målet är att 500 personer börjar en extratjänst under 2021. För att lyckas med det behöver vi, inom Uppsala kommuns alla verksamheter, hjälpas åt och hitta nya arbetsplatser som kan ta emot extratjänster.

Kommunen gjorde en liknande satsning 2017–2018. Då anställdes 700 långtidsarbetslösa och nyanlända personer på en extratjänst. Efter extratjänstanställningen gick 70 procent av deltagarna vidare till jobb eller studier.

Bra att veta om extratjänster

 • Du kan inte söka till en extratjänst. Du som är aktuell för en extratjänst kontaktas av en arbetsmarknadssekreterare.
 • En extratjänst är en arbetsmarknadspolitisk anställning som finansieras av Arbetsförmedlingen.
 • Syftet är att långtidsarbetslösa och nyanlända personer ska få arbete och en stärkt position på arbetsmarknaden.
 • Tjänsten ska på olika sätt bidra till arbetsplatsen/förvaltningen men den ska inte ersätta ordinarie tjänster.
 • Arbetsmarknadsförvaltningen är arbetsgivare och den anställde har sin arbetsplats inom någon kommunal verksamhet, precis som för övriga arbetsmarknadsanställningar. 
 • Inom ramen för extratjänsten kan den som har en extratjänst läsa sfi eller annan grundläggande utbildning som är kompetenshöjande. Studierna kan uppgå till max 50 procent av arbetstiden. 
 • Extratjänsten är tidsbegränsad till tolv månader.

Nyheter om jobb och praktik

 • Rekordstort intresse för att sommarjobba

  I år är det väldigt många ungdomar som vill ta hand om Uppsala genom att sommarjobba i kommunen. Sommarjobb är ett erbjudande som brukar vara populärt och i år har över 1600 i årskurs 9 sökt sommarjobb.

 • Sysselsättning för unga ska motverka utanförskap

  Uppsala kommun går in i ett samverkansprojekt och stöttar Uppsala Stadsmission med 4,4 miljoner kronor. Projektet ska stötta unga med behov av särskilda insatser och stöd med en meningsfull sysselsättning.

 • Nu söker vi sommarvikarier till vård och omsorg

  Uppsala kommun söker närmare 900 sommarvikarier till olika vård- och omsorgsverksamheter. Kommunen är en stor arbetsgivare som har en bredd av verksamheter. Ett sommarvikariat inom vård- och omsorg passar dig som vill förgylla tillvaron för andra personer.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Yrke arbetsterapeut

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som arbetsterapeut. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Yrke fysioterapeut

  Uppsala kommun behöver dig och din kompetens. Vi växer smart och hållbart. Allt fler vill bo och arbeta i Uppsala. Kom och gör oss sällskap.

 • Yrke sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.