Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Du som går i årskurs 9 kan söka feriejobb (sommarjobb) hos Uppsala kommun. För att kunna söka feriejobb ska du vara folkbokförd i Uppsala.

  Ett feriejobb är en särskild arbetsmarknadsinsats och syftar till att ge ungdomar en första kontakt med arbetslivet. Det finns en stor variation av arbetsuppgifter som ger bra erfarenheter för dig som är ung på arbetsmarknaden. Feriejobben finns inom kommunen och du kan bli erbjuden en plats i hela Uppsala kommun.

 2. Svara på ditt erbjudande om feriejobb

  Du som får ett feriejobb kommer att få besked under vecka 19 eller 20 via den e-post du angav när du gjorde din intresseanmälan. 

  Du måste svara ja eller nej på ditt besked om feriejobb inom några dagar. Svara på erbjudandet genom att logga in på "mina sidor" https://feriebas.se/uppsala/minasidor/

  Om du inte svarar alls räknas det som ett nej och en annan sökande får erbjudande om jobbet.

 3. En första kontakt med arbetslivet

  Vi vill att du ska få en bra första kontakt med arbetslivet och ta med dig en god arbetslivserfarenhet efter den här sommaren.

  Alla som arbetar i kommunen ska känna motivation, trygghet och arbetsglädje. Alla har ett ansvar att på olika sätt medverka i arbetsmiljöarbetet och bidra till en positiv arbetsmiljö.

  Det betyder att du förväntas uppträda på ett respektfullt sätt mot dina arbetskamrater, din handledare och andra personer på arbetsplatsen. Du utför de arbetsuppgifter som du får av handledaren efter din bästa förmåga.

 4. Veckor, timmar och betalning

  Hur mycket du får jobba, vilka veckor och vilka arbetstider du får beror på vilken plats du ska feriejobba på.

  Feriejobbet pågår vanligtvis i tre veckor. Arbetstiden är 6 timmar per dag och lunch. Lunch ingår inte i arbetstiden. Arbetar du tre veckor uppgår arbetstiden till högst 90 timmar.

  Tre perioder

  Feriejobb är uppdelad på tre perioder. Om du får en plats kommer du att arbeta under en av dessa perioder:

  Period 1: 12 juni–30 juni, veckorna 24–26

  Period 2: 3 juli–21 juli, veckorna 27–29

  Period 3: 24 juli–11 augusti, veckorna 30–32

  Tider och timmar

  Arbetstiden beror på vilket feriejobb du får.

  Du kan som mest jobba 90 timmar. Du är inte garanterad ett visst antal veckor eller timmar.

  Betalning

  Du som går ut årskurs 9 tjänar 76 kronor (inklusive semesterersättning) per timme.

 5. Vad du får jobba med

  I din intresseanmälan ska du uppge vilka områden du kan vara intresserad av att arbeta inom (minst två områden).

  Tänk på att många söker och att du inte säkert kan få jobba inom de områden du önskat.

  Jobben är indelade i sex områden:

  Barn och ungdom

  Du jobbar med små barn som går på förskola eller lite större barn på fritidshem eller fritidsklubb. Du är med i olika aktiviteter med barnen och hjälper till med städning, dukning och andra praktiska saker. Mycket av arbetet är utomhus.

  Äldreomsorg

  Du jobbar med äldre som bor på äldreboende eller servicehem. Du hjälper personalen med städning, disk och att servera mat. Du kan också få promenera med de boende, läsa högt för dem och spela spel tillsammans.

  Fastighetsskötsel och trädgård

  Ta hand om parker, trädgårdar och byggnader. Du jobbar med praktiska uppgifter för att göra staden fin: parkskötsel, renhållning, målning, vaktmästeri, städning och liknande uppgifter. Exempel på arbetsuppgifter är att rensa ogräs, arbeta i trädgård och plocka skräp utomhus, att måla väggar på skolor eller städa inomhus.

  Kultur

  Uppsala Summerchestra

  Spelar du ett instrument eller sjunger och skulle vilja feriejobba i en orkester? Då ska du söka till Uppsala Summerchestra! Uppsala kulturskola sätter ihop en orkester av feriejobbare som repeterar tillsammans under en vecka och sedan ger konserter på äldreboenden och offentliga platser i kommunen under tre veckor i början av sommaren.

  För att kunna bli uttagen till orkestern bör du kunna läsa noter och vara bekväm med ditt instrument. Orkesterledaren kommer att välja ut ett antal av de sökande som kallas till audition i mars/april. Efter audition kommer orkesterledaren tillsammans med kulturskolans ledning att besluta vilka som erbjuds jobb i orkestern.

  Skriv i din intresseanmälan att du är intresserad av att arbeta med Uppsala Summerchestra.  Motivera varför du ska få jobbet, beskriv dina erfarenheter och vilket instrument du spelar eller om du sjunger.

  Danssommarjobbet

  Danssommarjobbet arrangeras av Uppsala kulturskola och Kultur och bildning vid Region Uppsala under tre veckor i början av sommaren. Projektet leds av en professionell koreograf som tillsammans med dansarna arbetar fram en föreställning som visas sista arbetsveckan på offentlig plats i Uppsala.

  Arbetsdagarna är uppbyggda likt hur ett professionellt danskompani arbetar – uppvärmningsklass, repetitioner och slutligen föreställningar.

  Danssommarjobbet riktar sig till dig som älskar att dansa och vill prova på yrket som dansare. Du som söker bör ha någon form av dansvana, alla dansstilar välkomnas.

  I mars/april arrangeras en dansaudition eller ett dansprov. En audition fungerar ungefär som en danslektion. Man får lära sig färdigt material men också hitta på eget. På audition får du möta koreografen och tillsammans med en jury väljer koreografen ut vilka som blir erbjudna årets danssommarjobb

  Skriv i din intresseanmälan att du är intresserad av att arbeta med Danssommarjobbet. Beskriv dina danserfarenheter och varför just du ska få jobbet.

  Förutom att jobba i en kommunal verksamhet finns det även möjlighet att feriejobba med:

  Unga samhällsutvecklare i Uppsala

  Vill du lära dig mer om samhällsutveckling och hur man kan arbeta med nytänkande idéer i Uppsala? Som Ung Samhällsutvecklare hos Rookie Startups är ditt jobb att hjälpa Uppsala att utvecklas. Du kommer att få lära dig hur man arbetar med problemformulering, idégenerering och hur man finner lösningar på riktiga utmaningar i samhället. Utifrån givna problemformuleringar kommer du i team med andra arbeta fram en affärs- eller konceptidé som syftar till att göra staden bättre.

  Du behöver inte ha några förkunskaper utan detta sommarjobb är perfekt för dig som är engagerad och samtidigt vill lära dig mer om samhällsutveckling. En bra möjlighet för ett spännande och meningsfullt sommarjobb som samtidigt kommer ge dig en fantastisk merit på ditt CV.

  Work Express, boosta dina arbetsmarknadskunskaper!

  Vill du lära dig mer om arbetsmarknaden, olika yrken och vara en del av att utveckla och förbättra arbetsmarknaden för unga i Uppsala?

  I detta feriejobb som är en arbetsmarknadsintroduktion kommer du att lära dig mer om hur arbetsmarknaden ser ut och fungerar, hur jobbsökning går till i praktiken och hur du kan ta vara på dina styrkor i det riktiga arbetslivet.

  Jobbet består av flera olika delar där inga förkunskaper behövs. Några av dina arbetsuppgifter kommer vara att:

  • Lära dig grunderna i hur arbetsmarknaden fungerar, vilka olika yrken som finns och vad som passar just dig
  • Genom praktiska övningar få träna på intervjuteknik och skriva ansökningshandlingar
  • Få insikt i hur man arbetar i grupp på ett lösningsorienterat och kreativt sätt
  • Individuellt eller i team ta fram ett förslag för att förbättra Uppsala kommuns arbetsmarknad för unga.

  Detta feriejobb kan även fungera för dig som har en funktionsvariation och vill lära dig mer om arbetsmarknaden för att få kunskaper som kan ge dig en bra start i arbetslivet. 

  Du anmäler ditt intresse genom att välja Work Express i din ansökan och motivera varför just du vill ha jobbet.

 6. Beställ utdrag ur belastningsregistret

  Du som söker feriejobb ska beställa ett utdrag ur polisens belastningsregister. Det är ett lagkrav som gäller alla som arbetar där barn vistas, till exempel på förskola, skola, läger eller i en idrottsförening.

  Beställ utdraget samtidigt som du gör din intresseanmälan. Om du väntar tills du fått ett erbjudande om feriejobb kan det vara för sent att hinna få hem utdraget innan arbetet börjar. Ta med och visa utdraget på din arbetsplats den första dagen. Du får inte arbeta utan belastningsutdrag.

  Utdraget beställer du på polisens webbsida. Det finns olika utdrag och du ska beställa det som gäller för skola eller förskola. Utdraget är alltid kostnadsfritt.

  Ditt efternamn måste stå på brevlådan eller dörren för att utdraget ska kunna delas ut.

  Om du har bank-id kan du beställa genom e-tjänsten: Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)

  Du kan också beställa via blankett: Blanketter - skola eller förskola | Polismyndigheten (polisen.se)

 7. Du som har behov av extra stöd på ditt feriejobb

  Du som behöver extra anpassning och stöd på din arbetsplats uppger det i din intresseanmälan. Det kan exempelvis vara ifall du har en funktionsvariation eller behöver assistans. Oavsett vad du behöver för anpassning är det viktigt att du noga beskriver vad du har för behov och vad du behöver hjälp med, så att vi kan matcha ihop dig med en arbetsplats som fungerar bra för dig.

 8. Intresseanmälan om sommarjobb

  Ansökningsperioden är stängd. 

 9. Praktisk information om feriejobb

  Du har inte rätt till ett visst antal arbetstimmar

  Det totala antalet arbetstimmar kan vara olika beroende på arbetsplats och period. Generellt jobbar du 6 timmar per dag. Du ska aldrig arbeta mer än 8 timmar per dag och inte mer än totalt 90 timmar under hela arbetsperioden. Du får betalt för max 90 timmar.

  Rast

  Enligt lag ska du ha minst 30 minuters sammanhängande lunch och rast. Tiden för lunch och rast  är obetald och ingår inte i arbetstimmarna. Du betalar själv din lunch.

  Försäkring

  Du är olycksfallsförsäkrad via Uppsala kommun under feriejobbet.

  Hygien

  Tänk på din hygien och att ha rena kläder. Ha inte långa naglar och nagellack. Använd inte parfym.

  Lön

  Du får 76 kr inklusive semesterersättning per timme. Du ska inte jobba på kvällar, helger och röda dagar.

  Din lön betalas ut som helhet i efterskott. Det betyder att det tar minst en månad efter att din handledare har skickat in tidrapporten till oss innan din lön kan betalas ut. Det första datumet för utbetalning är 27 augusti. Tidrapporten får du av din handledare första arbetsdagen. Glöm inte att tidrapporten ska skrivas på av både dig och din handledare!

  Anmäla konto

  För att få lönen insatt på ditt konto ska du anmäla ditt kontonummer till Nordea, oavsett vilken bank du har.
  Det gör du via salaryservice.nordea.se/kvw/static/welcome . Där ska du ange ett arbetsgivarnummer och det är 648 200 och arbetsgivaren är Uppsala kommun. Gör du inte en kontoanmälan kommer en avi att skickas hem till dig, det tar extra tid och kostar pengar. Vi eller arbetsplatsen kan inte ta emot några kontouppgifter.

  Sjukdom

  Om du är sjuk ska du meddela din handledare innan arbetspasset börjar.

  Pension

  Lönen är pensionsgrundande men eftersom du kommer att tjäna mindre än 22 208 kronor på detta arbete kommer pengarna inte att sparas till din pension utan den summan kommer att betalas ut till dig under första kvartalet 2024.

  Skattebefrielse

  Om du under detta år totalt kommer att tjäna mindre än 22 208 kronor (före skatt) ska du uppge att du önskar skattebefrielse i samband med att du tackar ja till din erbjudna plats, annars dras det skatt från din lön. Det kommer upp en ruta där du kan välja ja eller nej till att få utbetalning av lön utan skatteavdrag.

  Resor

  Du betalar själv för resor till och från arbetsplatsen. Läs mer på ULs hemsida, ul.se

 10. Kontakt

  Kontakta Feriejobb

  Telefontider 

  Måndag 9.00-16.00

  Tisdag - fredag 9.00-12.00

  Telefon:
  018-727 16 17

Nyheter om jobb och karriär

 • Platsutvecklingen i Gottsunda vinner kommunens jämställdhetspris

  Stadsbyggnadsförvaltningens arbete med att involvera unga tjejer när de utformar trygga platser i Gottsunda fick i dag Uppsala kommuns jämställdhetspris. Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet tog samtidigt emot Uppsala kommuns jämställdhetsråds hedersomnämnande.

Kampanjer
 • Jobba som fysioterapeut

  Uppsala kommun behöver dig och din kompetens. Vi växer smart och hållbart. Allt fler vill bo och arbeta i Uppsala. Kom och gör oss sällskap.

 • Jobba som socionom

  Uppsala kommun behöver dig och din kompetens. Vi växer smart och hållbart. Allt fler vill bo och arbeta i Uppsala. Kom och gör oss sällskap.