Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Uppsala kommun arbetar för att förebygga, kunskapshöja om och upptäcka våldsbejakande extremism. Arbetet baseras på Program för trygghet, säkerhet och brottsförebyggande arbete som syftar till att utveckla kommunens arbete.

Vad är våldsbejakande extremism?

I en demokrati kan våldsbejakande extremism visa sig genom ideologier som tar avstånd från demokratins spelregler och uppmuntrar till våld och andra brott som politiska redskap.

Våldsbejakande extremism avser organisationer, nätverk, grupper eller individer med anknytning till exempelvis etablerade nätverk som är beredda att använda hot eller våld för att nå ideologiska syften eller vill förändra statsskicket. 

Det finns även enskilda som inte formellt tillhör en extremistmiljö, men som agerar på egen hand utifrån en extremistmiljös ideologi. De kallas ensamagerande våldsverkare.

Du kan läsa mer om våldsbejakande extremism i den broschyr som sammanställts av Center mot våldsbejakande extremism, CVE: 
Våldsbejakande extremism i Sverige - En sammanfattning (cve.se)

Stöd för att hantera och utreda oro för våldsbejakande extremism

Center för våldbejakande extremism, CVE, har sammanställt ett metodstöd för yrkesverksamma. Det ska  öka kunskapen hos socialtjänst, polis, skola och andra berörda aktörer om vilka faktorer som påverkar en individs radikaliseringsprocess.

Att möta och hantera frågor kring våldsbejakande extremism kan upplevas som svårt och utmanande. För många yrkesverksamma är det en fråga som sällan kommer upp, men när den väl gör det kan det skapa osäkerhet kring hur ärendet bäst ska hanteras.
Ta del av stöd från CVE (cve.se).  

Stödtelefon för yrkesverksamma

Det finns en stödtelefon på CVE för för yrkesverksamma personer, som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå.

Telefonnummer: 08-527 44 290
Öppettider 9.00-15.00 helgfria vardagar.

Läs mer om stödtelefon för yrkesverksamma (cve.se)

Orostelefonen till Rädda barnen är öppen för alla

Du kan även ringa Rädda Barnens orostelefon om radikalisering. Orostelefonen är en anonym och nationell telefon som du kan vända dig till oavsett var du bor och hur gammal du är. Den kan spridas till personer du möter i din tjänst.

Orostelefonen är även till för stöd och rådgivning om du är orolig för någon i sin närhet. Det går även att ringa om du själv befinner dig i en situation du vill lämna. Du är anonym, samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Telefonnummer: 020-100 200 
Öppettider helgfria vardagar, måndag till fredag 9.00-12.00. På onsdagar kvällsöppet 17.00-20.00.

Läs mer om orostelefonen (raddabarnen.se).

Rädda barnen har tagit fram tips som kan hjälpa föräldrar kring samtal med tonårsbarn om svåra ämnen som hat och extrema åsikter.
Se stöd och kunskap om barn för dig som är ung, förälder eller jobbar med barn (raddabarnen.se).

Kontakta kommunen

Om du har frågor om hur Uppsala kommun arbetar med frågor kring våldsbejakande extremism kan du kontakta enheten för trygghet, brottsförebyggande och säkerhet på kommunledningskontoret.  

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

  • Vi vill veta vad du tycker om ordningsvakter

    Uppsala kommun vill ha dina synpunkter om ordningsvakter. Du som rör dig i centrala Uppsala kan hjälpa oss genom att svara på en digital enkät med fyra korta frågor. Vi behöver ditt svar senast 27 september.

  • Har du en brandman på din arbetsplats?

    I dag den 3 september är det dags för Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Kanske finns det en brandman på just din arbetsplats?

  • Om hopp, mod och tröst i samband med suicidpreventiva dagen

    Uppsala kommun uppmärksammar suicidpreventiva dagen 10 september med flera aktiviteter på själva dagen och under den aktuella veckan. Ett öppenhjärtigt samtal med författarna tillika mor och dotter Frida och Tilda Boisen, en tröstande konstvandring och en ljusmanifestation är några exempel.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.

  • Så arbetar vi med:

    Trygghet och säkerhet

    I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.