Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor.
Läs mer om kakorna vi använder och hur du hanterar dem

Möjlighet att välja äldreboende och möjlighet till parboende

Nyhet publicerad 2012-11-01, 11:59

Från 1 november 2012 införs två förändringar som gäller vård- och omsorgsboende för äldre. Dels handlar det om möjlighet att välja vilket äldreboende man vill flytta till, och dels om rätten att åldras tillsammans även då den ena parten är i behov av vård

Från 1 november har äldre med behov av vård- och omsorgsboende möjlighet att välja vilket boende de vill flytta till. Den som har beslut om vård- och omsorgsboende kan välja bland de boenden som kommunen har avtal med och som har den inriktningsprofil som man behöver. Det kan till exempel handla om inriktning demenssjukdomar eller stora omvårdnadsbehov.

De äldre som beviljats vård- och omsorgsboende kan ställa sig i kö till högst tre olika boenden. Lediga lägenheter förmedlas efter kötid. Biståndshandläggarna kan ge mer information och vägledning i valet.

Äldrenämnden har avtal med 32 vård- och omsorgsboenden med totalt 1 500 bostäder. Nämnden undersöker också möjligheten att införa lagen om valfrihetssystem, LOV, också på vård- och omsorgsboende.

Från 1 november gäller också att äldre människor som har levt och bott länge tillsammans ska kunna fortsätta att göra det även om en av dem behöver flytta till vård- och omsorgsboende. Rätten att åldras tillsammans införs som en följd av en ändring i socialtjänstlagen

Redaktör: Helena Thorén-Lindqvist Uppgiftslämnare: Carina Kumlin
Uppdaterad den 01 november, 2012